ODBÚRAVANIE VOĽNÝCH RADIKÁLOV V TELE
21.04.2013 15:42Významnou vlastnosťou vína je jeho adstringentná hodnota – schopnosť odbúravania tzv. voľných radikálov ľudskom tele. Oxidačnými reakciami sa tvoria voľné radikály v telových bunkách, ktoré sú veľmi reaktívne častice spôsobujúce starnutie, mutáciu biologických štruktúr a sú zodpovedné za výskyt nádorových ochorení, vysokého krvného tlaku a kôrnatenia ciev. Vo víne obsiahnuté organické fenolové zlúčeniny vo forme antioxidantov neutralizujú škodlivé kyslé reakcie v organizme a zabraňujú vzniku voľných radikálov. Fenolové zlúčeniny odďaľujú biologický proces starnutia u ľudí. Fenolové zlúčeniny vo víne tvoria triesloviny a farbivá. U červených vín sa obsah fenolových zlúčenín pohybuje od 500 až do 4000 mg/l. U bielych vín sa znižuje na hodnotu medzi 150 až 400 mg/l, pričom fenolové zlúčeniny u bielych vín sa považujú za účinnejšie. Najvýznamnejšia fenolová zlúčenina v spojitosti s odbúravaním voľných radikálov je antioxidant resveratrol, u ktorého sú registrované najpozitívnejšie účinky.
Práve alkohol v kombinácii s fenolovými látkami vo víne účinkuje priaznivo na krv, krvný obeh a srdce. Obe tieto látky sa zjednocujú a zosilňujú svoj účinok.