TEPLOTA PRI SERVÍROVANÍ VÍNA

21.04.2013 16:05

    Každé víno vyžaduje pri servírovaní určitú teplotu, pri ktorej najlepšie vynikne jeho kvalita. 
Prírodné biele vína majú mať pri podávaní teplotu asi 12 °C. Keď sú biele vína podchladené, sú uzavreté a neuvoľňujú sa v nich buketotvorné látky. V takýchto ochladených vínach sa nedá dobre zistiť kvalita, ale ani prípadné chyby vína. Rovnako majú biele vína skreslenú chuť, keď majú teplotu vyššiu ako je 12 °C. Vtedy niektoré zložky, napríklad alkohol, nepríjemne až ostro vystupujú a víno pôsobí  nevyrovnane.

Sladké biele vína s vysokým obsahom cukru a extraktu sa pijú trochu teplejšie, asi pri teplote 15 °C. 

Ružové vína sa podávajú pri teplote 13 až 14 °C. 

Prírodné červené vína majú mať pri podávaní teplotu 17 až 18 °C, pri ktorej červené víno zo seba vydá všetky obsiahnuté buketotvorné  látky a dá vyniknúť aj ostatným zložkám vo víne. Pri nižších teplotách majú červené vína oveľa kyslejšiu a ostrejšiu chuť. 

Šumivé vína, rovnako ako šampanské vyžadujú všeobecne nižšiu teplotu, a to 6 až 8 °C.

    Uvedené teploty pre podávanie vín sú všeobecné a určité kolísanie teploty závisí od ročníka vína, odrody a chemického zloženia. Napríklad mladšie červené vína sa podávajú pri teplote 17 až 18 °C. Pre staré, vyzreté vína je vhodná vyššia teplota ako 20 °C, často až 22 °C. Temperovanie vína na požadovanú teplotu má byť pomalé, počas niekoľkých hodín. Veľmi rýchlym ohrievaním alebo chladením sa prírodné biele a červené vína rozbijú a stávajú sa často neharmonickými.