VÍNO AKO DODÁVATEĽ VÝŽIVNÝCH LÁTOK

21.04.2013 15:44

    Víno pozostáva 80-85% z vody a z 15-20% rozličných látok. Pomer týchto látok závisí od odrody viniča, od stupňa vyzretia hrozna, ročníka, typu pôdy, klimatických podmienok a od typu spracovania hrozna a vína. Okrem alkoholu treba vo víne hľadať látky, ktoré robia víno – vínom. A to obsah cukru, kyselín a aromatických látok. Dôležitú úlohu majú vo víne stopové prvky a fenolové zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú hlavne v hroznovom mušte. Z minerálnych látok, ako i zo stopových prvkov pokrýva víno čiastočne potrebu železa, medi, mangánu, kália a magnézia. 1/4 litra bieleho vína pokrýva napr. 12 % dennej potreby kália, cca 10 % magnézia, cca 10 % železa, cca 10 až 20% medi, 17 % dennej potreby vitamínu C, a 7 % pre nervový systém dôležitého vitamínu B 6. Tým, že víno obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a fenolových zlúčenín, môžeme víno zaradiť medzi jedno z najzdravších požívatín. Z vitamínov sa vo víne nachádzajú v zaujímavých množstvách predovšetkým vitamíny zo skupiny B, ako i vitamín C.