VÍNO ZABRAŇUJE KÔRNATENIU CIEV

21.04.2013 15:38

    Ukladanie "zlého" LDL cholesterolu na stenách ciev získaných z mastných jedál, má za následok kôrnatenie ciev, alebo tzv. aterosklerózu. Fenolové zlúčeniny obsiahnuté vo víne podporujú zníženie hodnôt LDL cholesterolu a súčasne zvyšujú podiel "dobrého" HDL cholesterolu. Fenoly sú účinné brzdiace látky proti LDL cholesterolovej oxidácii a taktiež účinkujú, ako prostriedok rozširovania ciev a znižovania napätia v nich. Tým znižujú krvný tlak a uvoľňujú  sťahovanie tepien na základe stresu. Konzum vína znižuje riziko zvápenatenia (kôrnatenia) ciev, ktoré môže vyústiť až k infarktu, alebo mŕtvici. Už vyššie popísaným znížením zrážanlivosti a zvýšením prietoku krvi sa konzumáciou vína zlepšuje zdravotný stav. Toto vysvetľuje prečo má víno ochranné účinky voči srdcovo-cievnym ochoreniam. V stredomorských krajinách sa vyskytuje zreteľne viac klasických rizikových faktorov na srdcovo-cievne ochorenia (fajčenie, príjem zvýšeného obsahu cholesterolových substancií) a predsa zomierajú Francúzi i Taliani zriedkavejšie na infarkt. Tento fenomén sa vyskytuje pod synonymom "francúzsky paradox ".