VÍNO ZNIŽUJE RIZIKO INFARKTU A SRDCOVO-CIEVNYCH OCHORENÍ
21.04.2013 15:35Víno chráni srdce. Aby ste znížili riziko srdcového infarktu na polovicu, mali by ste piť denne aspoň 2 poháre vína. Infarkt spôsobujú dva rozdielne javy. Na jednej strane je to zúženie ciev (nižšie popísané kôrnatenie ciev) a na strane druhej je to vytvorenie krvnej zrazeniny (tiež nižšie popísané ako trombóza), ktorá zabráni prietoku krvi a tým ho preruší. Srdcový sval nie je v danom momente zásobený kyslíkom, ktorý bez kyslíka nemôže pracovať a dochádza k infarktu.
Primeraný konzum vína zreteľne znižuje riziko infarktu. V krajinách s vyššou konzumáciou vína je výskyt infarktu nižší. Kto víno nepije, má dvojnásobne zvýšené riziko ochorenia na infarkt, alebo úmrtie na infarkt, ako ten, ktorý víno denne konzumuje. Pri dennej dávke cca 0,4-0,61 vína je riziko infarktu skoro o 60% nižšie, ako u abstinentov. Pivo znižuje toto riziko o 28 %. Liehoviny všeobecne znižujú riziko taktiež. Z tohto pohľadu alkoholické nápoje zohrávajú významnú úlohu pri ochrane organizmu proti infarktu. Víno účinkuje priamo voči jednotlivým rozhodujúcim rizikovým faktorom, ktoré sú zodpovedné za vznik srdcového infarktu. Tieto faktory narastajú starnutím a zvýrazňujú sa rok čo rok. Ako vek narastá, je väčšie riziko infarktu a o to silnejšie sú účinky vína voči infarktu. Práve vo vyššom veku nie je potrebné zabúdať na denný pohár vína. Nie nadarmo sa hovorí: „ Víno je mliekom staršieho veku ", čo potvrdzuje aj dôkaz, že: „Je viac starších vinárov ako starých lekárov."
Naopak, kto denne vypije viac ako 60 g alkoholu (cca 0,6 - 0,7 l vína a viac), vytvára predpoklad pre zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení, viac ako abstinenti a prirodzene viac, ako mierny užívatelia vína.