Servírovanie vína

TEPLOTA PRI SERVÍROVANÍ VÍNA

21.04.2013 16:05
    Každé víno vyžaduje pri servírovaní určitú teplotu, pri ktorej najlepšie vynikne jeho kvalita.  Prírodné biele vína majú mať pri podávaní teplotu asi 12 °C. Keď sú biele vína podchladené, sú uzavreté a neuvoľňujú sa v nich buketotvorné látky. V takýchto ochladených vínach sa...

KOĽKO VÍNA DO POHÁRA, DO AKÉHO POHÁRA, AKO DRŽAŤ SPRÁVNE POHÁR?

21.04.2013 16:07
    Koľko vína do pohára? Jednou z veľkých chýb je nalievanie vína po okraj pohára. S výnimkou sektu alebo šampanského je to úplne neprípustné. Pohár, ktorý je príliš plný, sa nedá uchopiť bez toho, aby s ním dotyčný nezabalansoval. Ani buket vína sa tak nemôže dobre rozvinúť a víno...

ODPORÚČANÉ ZÁSADY PRI VÝBERE VÍNA K JEDLU

21.04.2013 16:09
    Biele vína sú ľahké, chuťovo jemné, a preto môžu byť podávané, len k jedlám im podobným. Biele vína sa tradične spájajú s pokrmom z rýb, hydiny, bieleho mäsa a šunky (napr. koreninový tramín sa dobre hodí ku koreninovým jedlám).     Ružové vína sú obľúbené pre...

VÍNO A SYRY

21.04.2013 16:10
    Víno a syry idú od nepamäti dohromady. Vyrába sa veľa druhov syrov a možno ich vhodne doplniť rôznymi typmi vín. Druh syru Druh vína Odroda vína Mäkké krémové a smotanové syry jemné biele vína Dievčie hrozno, Silvánske zelené, Iršai...