21.04.2013 15:32
Striedma konzumácia vína má veľa pozitív na zdravie človeka a ľudský organizmus. Úmrtnosť ľudí, ktorí pijú víno (aspoň 3 poháre denne) je polovičná v porovnaní s ľuďmi, ktorí víno absolútne nepijú. „Víno robí mozog zmyslovejším, rýchlejším a čerstvejším....
21.04.2013 15:35
Víno chráni srdce. Aby ste znížili riziko srdcového infarktu na polovicu, mali by ste piť denne aspoň 2 poháre vína. Infarkt spôsobujú dva rozdielne javy. Na jednej strane je to zúženie ciev (nižšie popísané kôrnatenie ciev) a na strane druhej je to vytvorenie...
21.04.2013 15:36
Víno redukuje zlučovanie krvných doštičiek. Krvné doštičky, alebo tzv. trombocyty majú za úlohu zabezpečiť zrážanie krvi pri poraneniach a tým umožní zastavenie krvácania a zaceľovanie rán ľudského organizmu. Avšak krvné doštičky pri narušení rovnováhy zrážanlivosti v...
21.04.2013 15:38
Ukladanie "zlého" LDL cholesterolu na stenách ciev získaných z mastných jedál, má za následok kôrnatenie ciev, alebo tzv. aterosklerózu. Fenolové zlúčeniny obsiahnuté vo víne podporujú zníženie hodnôt LDL cholesterolu a súčasne zvyšujú podiel "dobrého" HDL cholesterolu....
21.04.2013 15:42
Významnou vlastnosťou vína je jeho adstringentná hodnota – schopnosť odbúravania tzv. voľných radikálov ľudskom tele. Oxidačnými reakciami sa tvoria voľné radikály v telových bunkách, ktoré sú veľmi reaktívne častice spôsobujúce starnutie, mutáciu biologických štruktúr...
21.04.2013 15:43
Konzumáciou vína sa zníži riziko tvorby močových (ľadvinových) kameňov o 39 %. Pivo znižuje o 21 %, čaj o 14 % a káva o 10%. Mlieko, voda, pomarančový džús, ale i kola a ostatné malinové nápoje majú nulový vplyv. Ako rizikové nápoje sú jablčná šťava s nárastom rizika o 35 %...
21.04.2013 15:44
Víno pozostáva 80-85% z vody a z 15-20% rozličných látok. Pomer týchto látok závisí od odrody viniča, od stupňa vyzretia hrozna, ročníka, typu pôdy, klimatických podmienok a od typu spracovania hrozna a vína. Okrem alkoholu treba vo víne hľadať látky, ktoré robia víno – vínom. A...
21.04.2013 15:45
1 g alkoholu vo víne obsahuje 7 kilokalórií. Napriek tomu víno nie je priamou príčinou nadváhy. Ľudia, ktorí sú abstinenti, majú v priemere častejšie nadváhu, ako ľudia, ktorí pravidelne s mierou pijú víno k jedlu. Fyzikálne merané kalórie alkoholu z vína nemôžu byť pričlenené do...
21.04.2013 15:46
Konzumácia väčšieho množstva vína a tým príjem väčšieho množstva alkoholu je pre organizmus nebezpečné. Víno s obsahom alkoholu 12,5 % obj. obsahuje presne 100 g čistého alkoholu na 1liter. Tzn., že 0.7 litrová fľaša vína dodáva zodpovedajúcich 70g a pohár 0.1litra obsahuje 10g...
21.04.2013 15:47
Víno ovplyvňuje celkový hormonálny systém, nevynímajúc pohlavné žľazy. Štítna žľaza, prištítna žľaza, pankreas, prirodzene tiež pohlavné orgány sú vínom stimulované. Pri primeranom konzumovaní vína je povzbudzované i libido (pohlavný pud, sexuálna túžba a apetít...
21.04.2013 15:47
Víno má dobrý vplyv na tráviaci systém. Pri bezprostrednom styku vína so žalúdočnou sliznicou alebo tráviacimi žľazami v zažívacom trakte dochádza k účinkom, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie a látkovú výmenu, čo ocenia hlavne ľudia so sklonom k nedostatočnej sekrécii...